SEZNAMTE SE - HÝL RUDÝ

26.05.2009 10:19

 

    Hýl rudý, nádherný, skvostný. Patří mezi mé nejoblíbenější ptačí druhy v “mém údolí“.

 

    Je to návštěvník z dalekého východu, z asijských hor a zřejmě i ze Sibiře. V průběhu 19- 20. století se začal šířit k i nám, na západ, a tak  okolo roku 1970 bylo prokázáno i první hnízdění u nás.

 

Hýl rudý - samec

 

 

   Hýl rudý se k nám ze zimovišť vrací asi v polovině května. První přilétají samci, vždy sedávají na vyvýšeném místě a ozývají se charakteristickým zpěvem, při němž zaklání hlavu a nápadně otevírají zobák. Hýli rudí patří mezi druhy, které se k nám vracejí mezi zcela posledními, z toho usuzujeme, že jeho zimoviště budou ležet zřejmě velice daleko. O zimovištích našich ptáků zatím nevíme vůbec nic. Jsme proto odkázáni na údaje asijských ornitologů, kteří prokázali, že asijští ptáci létají zimovat až do Indie.

Hýl rudý - samec

 

    Hýl rudý po návratu nemůže ztratit doslova ani jeden den. Vzhledem k tomu, že se u nás zdržuje sotva 3 měsíce, je jeho hnízdní cyklus velmi rychlý : vybrat samičku, postavit hnízdo, zplodit potomstvo, vychovat ho a připravit na odlet do svých zimovišť už na konci července…to je u mě solidní výkon. Patří mu můj obdiv. Klobouk dolů. Také mám rád, když to pěkně "odsejpá" :-)

 

Hýl rudý - samice

 

 

    A jak to bývá, při čekání a vábení na mou nahrávku se dá pozorovat spousta “vedlejších produktů“, které k pozorování hýlů v toku také patří : 

 


Sedmihlásek hajní

 


Vrabec domácí - samice

 

 


Vrabec domácí - samec