Špatné zprávy

04.11.2009 12:56

    Přišlo to dříve, než jsem očekával. Bílá víla už není. Už čtrnáct dní ji nikdo neviděl. Posed, který jsem jí vyrobil, někdo zničil a zahodil. Proč zmizela – nikdo neví, počasí se nezměnilo, o potravu není nouze, můžeme jen tušit, co se stalo. Bylo by jistě zajímavé pozorovat, jestli se třeba nedostatek barviva přenese na její potomstvo, či zda je vůbec schopná vytvořit pár s normálně zbarveným jedincem svého druhu. Bohužel to se už nikdy nedozvíme.

   Byla albín ? Myslím, že ne. Podstatou albinismu je totiž vrozená absence enzymu tyrozinázy, který je nezbytný při tvorbě melaninu. U albinotických jedinců tak nedochází k jeho tvorbě, což se projevuje na zbarvení částí těla, za něž je melanin zodpovědný. Charakteristická je bezbarvá kůže a červeně zbarvené oči (zbarvení způsobuje prosvítající krev v kapilárách). Absence pigmentu v očích způsobuje světloplachost a problémy s viděním, albinotičtí jedinci se tak stávají snadnou kořistí predátorů nebo zahynou při srážce s jinými objekty.

Z definice albinismu vyplývá, že nic jako "částečný albinismus" existovat nemůže - při poruše tvorby melaninu žádný melanin nevzniká. Rovněž ne všechna celkově bílá zvířata jsou albíny - pokud nemají červené oči a světlou (růžovou) kůži.

V tomto případě se pravděpodobně jedná o jinou barevnou odchylku – leucismus.

 

   Dnes už vím, že to poslední nedělní odpoledne nebyla žádná náhoda. Tvůj obraz  mám stále před sebou, čím to je ?!? Nikdy jsi mi nedala podobnou příležitost být tak blízko Tebe. Proč to všechno trvalo tak krátkou chvíli? Proč jak sněhová vločka jsi roztála v mé dlani? Snad jen cikánka by Tě v ní mohla najít.

   Díváš se teď na svět skrze skleněný korálek? Věřím, že tam, kam jsi odletěla, budeš mít dobrá loviště… a za to dám svůj tabáček.

 

   Tušil jsem to, ale neodvažoval si to přiznat. Ona se přišla rozloučit.