Když v ráji pršelo

29.06.2009 14:42

    V tom mém ptačím ráji prší. A prší dokonale, pořád a vytrvale. Dole v údolích řádí povodně, ale na Šumavě se Vltava ještě zuby nehty drží v korytě. A na nějaké vysedávání v krytu to určitě není, co chvíli drobné mrholení střídá silný déšť. Co v takovém počasí ? Zatopit v kamnech, knížku do ruky - a tak...

    Pracovat se sice taky dá, ale jen omezeně a s focením je to stejné. Od hostů z minulého týdne jsem dostal informaci, že se na smrčku přímo před Kovárnou odehrávaly milostné hrátky ťuhýků obecných. Mrzí mě, že jsem u toho nemohl být, pamatuji si na zážitky z loňska a opravdu to stojí za to.

  Spustil jsem tedy brzy ráno na verandě nahrávku a téměř okamžitě přišla reakce samečka. Chvíli jsem pozoroval, kam dosedává. Usoudil jsem, že bude lepší, když se přemístím a budu fotit kvůli pozadí raději naproti z okna auta.

   Po přesunu jsem si udělal pohodlí a chvíli ho v klidu pozoroval. Lovil většinou hmyz, ale je o něm známo, že se živí i mláďaty, vajíčky jiných pěvců a dokonce dokáže ulovit i malé savce nebo třeba ještěrku. Přebytky potravy si s oblibou napichuje na trny, tak nás obvykle na svou přítomnost neomylně upozorní.

   Po chvíli jsem si všiml, že podezřele často dosedá na stejnou větvičku v hustém smrku přímo před domem a pak “nenápadně“ zalétne s potravou do hustého jehličí ve stejném místě, ale vylétne ven už s prázdným zobákem. Nemohu se mýlit, on tam opravdu má samičku na hnízdě !

   Z focení nebylo nic. Udělal jsem pár rychlých snímků, a když v pravidelném intervalu odletěl na lov, potichu jsem se vytratil. Nechtěl jsem je rušit, abych svým blejskáním neodradil samičku. Kdyby opustila vajíčka, mohl bych třeba přijít o podívanou při vyvádění mladých. Je známá i jejich věrnost k místu hnízdění, takže je docela pravděpodobné, že se mi před Kovárnu budou vracet každý rok a já budu moci z okna pozorovat, jak se u nás daří ťuhýkovi obecnému, který je zařazen mezi zvláště chráněné živočichy v kategorii ohrožený druh.

 

Ťuhýk obecný

 

Ťuhýk obecný